Cantec Dobrogean

VICTORIA VLASE a venit pe lume intr-o seara de toamna, pe 2 noiembrie 1958, intr-o casa de pamant din Dobrogea. Provine dintr-o familie cu sapte copii.
S-a nascut sub un cer instelat la Lunca Dunarii si este convinsa ca niciunde in lume nu sunt oameni si flori, cer si stele, mai frumoase ca acolo.
Victoria canta inca din din copilarie, cand a participat la serbarile scolare sub indrumarea invatatoarei Denca Gurgu originara din Silistra - Bulgaria. De altfel si bunicii sai sunt de origine bulgara, fiind nascuti in Cadrilater.
Dupa ce a urmat o parte din cursuri la scoala din localitatea de bastina, Victoria a plecat, in clasa saptea la Bucuresti, unde ramas pentru totdeauna, fiind infiata de una dintre surorile tatalui sau, care nu a avut copii.
La Bucuresti, Victoria Vlase a continuat sa cante cu acompaniamentul Orchestrei de Mandoline a IIL METALURGICA din sectorul 2, avandu-l ca dirijor pe Dinu Eross, de origine grec.
Anul 1972 reprezinta momentul de referinta pentru inceputurile carierei Victoriei, deoarece canta pentru prima data pe scena impreuna cu ORCHESTRA DE MANDOLINE, merge in turnee, participa la spectacole si castiga numeroase premii.
Intre anii 1975 si 1978 a fost eleva la Scoala Populara de Arta din Bucuresti, clasa profesor Dumitru Ilinescu. A fost colega cu solistii: Emilia Bubulac, Constantin Badea si Constantin Parvu.
In aprilie 1979, Victoria Vlase se casatoreste si se dedica mai mult familiei decat cantecului. Cu toate acestea, pana in 1989, Victoria a mai cantat alaturi de Orchestra de Mandoline, in spectacole si concursuri, dar si impreuna cu orchestrele reunite ale sectorului 2 din Bucuresti in cadrul Festivalului National CANTAREA ROMANIEI, sub bagheta dirijorului Traian Tarcolea. In acea perioada a obtinut multe si importante premii.
In iunie 1990, Victoria Vlase obtine atestatul de ARTIST LIBER PROFESIONIST.
O perioada mai lunga de timp Victoria Vlase lipseste de pe scena fiind ocupata cu cresterea celor trei fiice ale sale, Florentina, Elena si Ioana, toate licentiate astazi in diverse domenii de activitate.
Victoria revine pe scena incepand cu 13 martie 1997. De atunci, colaboreaza cu CENTRUL CULTURAL AL MINISTERULUI ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR, unde i-a avut alaturi pe profesorul Cornel Vantu, in calitate de corepetitor, ca indrumator pe cunoscutul solist Gheorghe Sarac si ca dirijori pe Mihal Muche si Marius Olmazu. Colaboreaza, de asemenea, cu orchestre consacrate din Bucuresti, dar si din tara: Ansamblul DOINA BUCURESTILOR - dirijor Stefan Sutic, Ansamblul TINERIMEA ROMANA CUNUNA CARPATILOR - dirijor Gheorghe Popa, Ansamblul DOINA ARMATEI- dirijor Ion Ivanovici, Ansamblul CHINDIA din Targoviste, Ansamblul PLAIURI DOBROGENE din Constanta - dirijori Constantin Closca si Gheorghe Parnica.
Victoria Vlase imprima in septembrie 1999 la ELECTECORD, cu Orchestra Nationala Radio de Muzica Populara si dirijorul Marius Olmazu, primul sau CD cu 14 piese intitulat DU-TE DOR LA SOMOVA, sponsorizata fiind de un dobrogean nascut chiar in Somova - Ion Lazar.
In decembrie 1999, Victoria Vlase este difuzata pentru prima data de postul national de radio ANTENA SATELOR intr-o emisiune realizata de redactorul Mihai Hagiu, iar in februarie 2000 Valeria Arnautu o invita pe Victoria pentru prima data la filmari la PRIMA TV. Acesti doi redactori i-au deschis practic drumul Victoriei Vlase si i-au purtat noroc, iar la Constanta trebuie mentionati Angela Culetu si Cezar Colimitra.
Mai tarziu, Valeria Arnautu o invita pe Victoria Vlase la ETNO TV, intr-o emisiune in care Victoria apare pe scena intr-o gateala inedita, specifica zonei de nord a Dobrogei, si anume gateala de pe capul miresei intitulata GERUZEA. Cu ani in urma, doar solista de muzica populara Natalia Serbanescu a mai folosit, intr-o aparitie scenica, un astfel de port popular.
Dintre redactorii radio care au sustinut-o si o sustin in continuare in cariera pe Victoria, se remarca Mihai Hagiu, Roxana Dumitru, Polina Gheorghe, Mariana Stanescu, Garofina Sologon, Catalin Maximiuc de la Radio Antena Satelor si Radio Romania International, iar de la Radio Constanta Angela Culetu si Cezar Colimitra.
Victoria Vlase a realizat, de asemnea, filmari la PRIMA TV, TELE 7ABC, TVRM, ALFA TV din Bucuresti, Targoviste si Ploiesti, TERA SAT Pitesti, 3TV Craiova, REALITATEA TV Targoviste, FLUX TV si TVR International, cu redactorii Valeria Arnautu, Ionela Prodan, Teodora Popescu, Aurelian Preda, Dumitru Cucu, Carmen Fulger si Elize Stan.
Cariera Victoriei Vlase continua, si in aprilie 2002 alaturi de solista cantecului dobrogean, NATALIA SERBANESCU - profesorul sau de cantec si de suflet, dar si impreuna cu fiica acesteia DIANA HAGIU, imprima la ELECTRECORD dublul album intitulat NUNTA IN DOBROGEA, album realizat cu acompaniamentul unor instrumentisti din Orchestra Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Tudorache de la Tulcea.
Tot in anul 2002, Victoria Vlase este invitata sa cante in recital la Festivalul DAN MOISESCU de la Topalu, judetul Constanta.
In octombrie 2004, sub bagheta unui alt renumit dirijor - Ion Ivanovici, scolit pe vremea lui Gheorghe Vancu si a lui Constantin Arvinte, Victoria imprima CD-ul care o defineste in port si cantec - FATA CU BANUTI PE FRUNTE. Pe coperta acestui album Victoria Vlase poarta pe cap acea geruzea specifica Dobrogei. Inregistrarile le realizeaza in studioul JOLT KERESTELY unde, de asemenea, in ianuarie 2005 imprima cu colegul Constantin Badea, primele duete dobrogene.
Victoria Vlase a cantat alaturi de foarte multi solisti renumiti ai cantecului popular romanesc: Natalia Serbanescu, Elena Roizen, Aneta Stan, Elena Merisoreanu, Ana Pacatius, Ion Dolanescu, Ionut Dolanescu, Marica Pitu, Aurelia Rosu, Ionela Prodan, Maria Dragomiroiu, Polina Manoila, Floarea Tanasescu, Constantin Badea, Constantin Parvu, Ion Ionita, Polina Gheorghe, Ionel Schipoanca, Gheorghe Sarac, Gheorghe Turda, Gheorghe Rosoga, Stefan Cigu, Matilda Pascal Cojocarita, Ileana Greculescu, Ilie Rosu, Ilie Dragomir, Nelu Balasoiu, Ileana Matus, Mituta Si Dumitru Ridescu, Marius Marin Cristel, Vlad Stefan, Irina Somesan, Valentin Albesteanu, Constantin Enceanu, Elena Ionescu Cojocaru, Nelu Zidaru, Angelica Si Niculina Stoican, Nelu Ianca, Ion Amititeloaie, Ileana Ciuculete, Nicolae Rotaru, Saveta Bogdan, Valeria Arnautu, Maria Paunescu, Angela Saftoiu, Angela Serban, Sotii Marinache Din Orchestra Radio, Stelian Apostol, Elena Lefescu Breazu, Mariana Iatagan, Nicolae Datcu, Tina Militaru, Rodica Anghelescu, Nicolae Mihai Gruia, Camelia Conovici, Marin Cornea, Ioana Modan, Emilia Bubulac, Elisabeta Turcu etc.
Victoria este membra CREDIDAM si membra a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor ADA.
SCENA este locul unde Victoria Vlase se simte cel mai bine, locul care ii da siguranta si care ii incearca de fiecare data puterile. Singurul regret al Victoriei Vlase este ca face parte dintr-o generatie de solisti de muzica populara care nu a fost si nici nu este favorizata, in vreun fel, pentru efortul pe care il face. A luptat mult cu ea insasi dar si cu cei din jurul ei, chiar si cu familia, si nu intotdeauna a gasit intelegerea necesara pentru a putea realiza tot ce si-a dorit.
In acest moment, Victoria Vlase traieste vremea ei, cu valorile specifice prezentului, si ofera publicului ce are mai de pret - CANTECUL, bucuria si tristetea sufletului ei puse in vers si note muzicale.
Victoria Vlase isi doreste ca BUNUL DUMNEZEU sa-i dea SANATATE si sa randuiasca in continuare drumul fiecaruia dintre noi asa cum stie EL mai bine.